Заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський, спільно із заступником начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Миколою Семенюком відвідали з робочим візитом комунальний заклад позашкільної освіти «Обласний еколого-натуралістичний центр» Житомирської обласної ради.

 

 

Між Управлінням екології та природних ресурсів ЖОДА та КЗПО «Обласний еколого-натуралістичний центр» Житомирської обласної ради укладено договір співпраці, Предметом угоди є співробітництво Сторін в організації і здійснення робіт, проведенні заходів з екологічної освіти, поглиблення екологічного спрямування діяльності екологічних гуртків, придбання обладнання для екологічних кабінетів, створення постійно діючих природоохоронних виставок, зміцнення матеріально-технічної бази. Одним із напрямків співпраці є:

-         сприяння проведення та матеріальне забезпечення обласної виставки юннатівської творчості «Мій рідний край, моя земля»;

-         забезпечення участі делегацій області у Всеукраїнських масових еколого-натуралістичних заходах, конкурсах, виставках, зльотах, екологічних парламентах тощо;

-         підготовка матеріалів, які розкривають практичну природоохоронну роботу з екологічної освіти і виховання;

-         організація та участь в обласних пересувних виставках юннатівської творчості, Всеукраїнських та Міжнародних екологічних та освітянських виставках.

Заклад заснований 1 листопада 1951 року і вже біля 70 років відіграє організаційно-координуючу роль у розвитку освіти еколого-натуралістичного спрямування в закладах освіти області.

У закладі у 70 гуртках 28 профілів займаються 1078 вихованці. Організаційно-методичну роботу КЗПО «ОЕНЦ» ЖОР здійснюють 4 відділи: інструктивно-методичний, відділ екології, організаційно-масовий відділ, відділ біології та сільського господарства.

        Успішний розвиток системи екологічної освіти і виховання неможливий без розробки теорії та методики. Значну роль у цьому процесі відіграє методична діяльність. Основними завданнями навчально-методичної роботи КЗПО «ОЕНЦ» ЖОР є:

-         моніторинг освітнього процесу в закладах позашкільної еколого-натуралістичної освіти, і на основі його результатів коригування змісту методичної роботи з педагогічними кадрами;

-         розробка плану заходів щодо поліпшення підготовки педагогічних кадрів;

-         аналіз стану і тенденцій розвитку наукової та навчально-методичної роботи в системі еколого-натуралістичної освіти області, впровадження в практику передових методик професійної підготовки;

-         координація розробки навчально-програмної документації та діяльності з методичного забезпечення освітнього процесу в закладах загальної середньої та позашкільної освіти області з еколого-натуралістичного напрямку;

-         здійснення цілеспрямованої роботи щодо забезпечення безперервного підвищення кваліфікації, вдосконалення методичного та професійного рівня педагогічних кадрів.

        Для забезпечення неперервної екологічної освіти і виховання в області створена система в якій діють 4 позашкільні заклади еколого-натуралістичного спрямування, 4 еколого-натуралістичні центри на громадських засадах, 685 еколого-натуралістичних об’єднань і клубів, 305 екологічні стежки, понад 140 колективів екологічної просвіти, 32 шкільних лісництва та 16 гуртків «Юних лісівників».

        В області налічується 25 гуртків зоолого-тваринницького напряму, в яких займається 355 вихованців. Це гуртки таких профілів: юні зоологи, юні орнітологи, юні акваріумісти, юні кінологи, любителі домашніх тварин, юні бджолярі, юні кролівники, основи біоетики. При закладах загальної середньої та позашкільної освіти області діє 230 живих куточків.

        Комунальний заклад позашкільної освіти «Обласний еколого-натуралістичний центр» Житомирської обласної ради координує та організовує участь школярів області у 28 очних всеукраїнських заходах екологічного спрямування. КЗПО «ОЕНЦ» ЖОР проведено такі обласні заходи еколого-натуралістичного напряму:

- Обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Новорічна композиція».

- Обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Український сувенір».

- І етап Всеукраїнського конкурсу – захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.

- Обласний етап Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти.

- Обласний зліт шкільних лісництв.

- Обласний етап Всеукраїнського фестивалю «Україна-сад».

- Обласний етап Всеукраїнського конкурсу на кращу навчально-дослідну земельну ділянку.

- Обласну дитячу науково-практичну конференцію.

-Обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Юний генетик  і селекціонер».

-Обласний етап Всеукраїнського конкурсу з квітникарства  і ландшафтного дизайну «Квітуча Україна».

- Обласний етап Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну.

-Обласний конкурс з акваріумістики та мистецтва аввадизайну «AQUASCAPE».

- День натураліста.

- Обласний Великий екологічний квест «Захисник природи».

 

Вся діяльність педагогічного колективу закладу спрямована на пошук нових форм і методів роботи з дітьми, формуванні умов для розкриття творчого потенціалу обдарованих учнів, всебічному сприянню науковій та дослідницькій роботі.

Заклад організовує, координує та проводить близько 100 обласних та всеукраїнських конкурсів, виставок, акцій еколого-натуралістичного напряму. Школярі області та вихованці центру є неодноразовими призерами конкурсів на всеукраїнському рівні.